Alternativa care… „este”!

N-aş crede că mai sunt prea mulţi (atît de mulţi încît să conteze!) cei care să mai fie convinşi că anul viitor, în 2012 adică, puterea portocalie îşi va mai păstra… puterea. În ciuda tuturor alchimiilor electorale produse în laboratorul (seamănă cu laboratorul iluzoriu al doctorului Baltazar, cel din desenul animat, dacă-l mai ţineţi minte!) instalat la Cotroceni, alchimii în bună măsură – părerea mea! – cu miros puturos, este evident că românii vor, din nou, altceva. Şi asta măcar în virtutea tradiţiei mioritice ciclice a alternanţei la putere, a realităţilor care sunt împotriva acestei guvernări şi a efectelor ei nefaste!
Aşadar, după mine, nu asta e problema. Cum pe mine unul, nu prea mă interesează nici măcar cît de confortabil (şi cît timp) se va mai simţi preşedintele Băsescu „în pat” cu viitoarea guvernare sau cum vor arăta „dezvăluirile” viitoarelor DNA-uri, ANI-uri sau ale viitoarelor „structuri” şi parchete gata să satisfacă nevoia de justiţie a noii puteri în raport cu matrapazlîcurile oranj. Toate astea, şi cele colaterale, ca şi în prezent, vor ţine pînă la urmă de domeniul cancan-ului, al circului, al dezbaterilor sterile de azi pe mîine şi al rating-ului de presă. Problema, cred, este că actuala opoziţie (şi, deci, prezumtiv viitoare putere) nici nu spune şi nici nu arată încă nimic! Ba dimpotrivă, observînd măcar episoadele… intestine de genul Geoană (chit ca da, o salubrizare a „punţilor” bărcii USL-ului este cît se poate de necesară acum înaintea anului electoral), văd ce nu ar trebui să văd, respeciv spălatul rufelor în public. USL-ul nu va cîştiga localele şi legislativele de anul viitor fiindcă liderii ei sunt frumoşi, deştepţi şi imaculaţi, ci fiindcă 55% din români s-au săturat de mizeria, minciunile şi fărădelegile lăsate în urmă de vremelnicii puterii de azi. USL-ul va avea, poate, cît de cît un merit dacă va reuşi ca, într-un an de zile, să-i smulgă din convenabila lehamite – pentru PDL-işti şi-ai lor! – pe nehotărîţi, pe… ceilalţi încă văzuţi drept masă manevră pentru unele, cum spuneam, alchimii electorale portocalii (pe fond… roz, desigur! 😉 ). Asta ar putea duce pe moment la o entuziasmantă victorie „populară” anul viitor, la scene euforice în Piaţa Victoriei, de genul celor văzute mai ieri la Roma, în faţa Palatului Chigi sau la Atena, în Piaţa Syntagma, la plecarea lui Berlusconi şi a lui Papandreou de la putere. Nu va fi însă suficient, cum spuneam, dacă USL-ul nu va fi capabil să demonstreze şi „altceva” cu care să le aducă românilor ceea ce au pierdut demult: încrederea. Şi mă refer la un proiect realist pentru România care să dea certitudinea construcţiei unui stat de bun-simţ şi nu o reformă a unui stat batjocoritor împotriva cetăţenilor săi aşa cum se întîmplă acum.
Mai este un an şi sunt circumspect: nu văd şi nu aud nimic dinspre această opoziţie. Nu văd capacităţile şi oamenii care ar fi în stare să facă şi altceva decît să cîştige nişte alegeri care „se vor cîştiga de la sine” aproape! Iar după purgatoriul pe care-l vom fi traversat pînă atunci, tare-mi e că acea euforică Piaţă a Victoriei, dintr-un noiembrie sau decembrie 2012, va deveni în scurt timp de la consumarea singurei alternative, o Piaţă a Deznădejdii fără ieşire!
Ce-i drept, mai e un an pînă atunci şi… vom trăi şi vom vedea!

Servus, Blogolume!
Toate cele bune!

Reclame

8 gânduri despre „Alternativa care… „este”!

 1. Servus @Mihai,
  formal, cu indoieli sau fara, alternanta a functionat de fiecare data. alternative, practic, nu au fost si nici nu sunt ci doar speranta ca ar aparea nu doar „feţe noi” ci si idei noi. iar daca cei indecisi ramin acasa, sa le fie de bine, isi anuleaza minimul drept la opinie sau macar gindul ca ar conta si ei cu ceva in batatura lor. nu au decit sa ramina pe margine in vecii vecilor… 😉
  Cele bune!

  Apreciază

 2. Am mari indoieli in privinta „alternantei la guvernare”! Oameni care par sa aiba creierul la ei sunt convinsi ca actuala putere nu are alternativa („toti sunt la fel”). Mai mult, cei indecisi, devin tot mai decisi sa nu mearga la votare. Ideea e aceiasi („si pe cine sa votam? nici ailalti nu sunt mai buni). Asadar, toate bune! S-ar putea sa traim (in continuare) bine!

  Apreciază

 3. Asa-i, @Gore… increderea si deznadejdea sunt pentru natafleti… si „retusarea” nu-i de exclus insa parca pina la proba contrarie as mai da o sansa mintii romanului cea de pe urma, as ramane pe terenul cursului firesc al lucrurilor. daca proba aia contrarie se va produce totusi atunci… in munti cu noi! 😉
  Toate cele bune!

  Apreciază

 4. nu-ti face griji: tocmai s-a marit bugetu’ la scarbiciile secrete si-n curand s-ar putea sa aibe dreptul sa-ti puie lampa-n ochi, ca pe vremea plumbuitului! nu zic ca teroarea o sa-l faca pe roman sa voteze altfel decat impotriva puterii portocalii, ca, de, in cabina e singur, sau cel putin, asa crede bizonul, da’ poate servi binisor la „retusarea” votului ca-n ’46, la instalarea comunistilor! iar circul din ograda opozitiei serveste aceluiasi scop. cat despre incredere, vezi, aici gresim: daca, admitand prin absurd, scapam de portocale, ar fi de preferat ca, pe viitor, sa nu mai acordam nici unei puteri „termene de gratie”: jupanului mioritic trebuie sa-i pui mana-n gat ca sa-ti dea drepturile… despre incredere nici nu poate fi vorba!

  Apreciază

Gîndul tău

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.