Ieşirea-n primăvară. La citit

Locuri de citit în Braşov… Aşa sună o „temă” bookblog care m-a pus pe… gîndit. Nu, nu pe gînduri, chit că tema-i mai grea decît pare! Pe gîndit, în căutarea şi „vederea” locurilor ălora. Iniţial am fost tentat să zic: „Fugi dom-le d’aicea, de locuri de lectură-mi arde mie acu’? Pe cine-ai mai văzut tu citind la vremurile astea?!”. Da’ nu-i chiar aşa… Dacă stau şi mă gîndesc bine în fiecare zi văd o duduie (mai cu seamă) sau un… „dudui” citind (nu, nu gazeta sporturilor!) te miri pe unde în oraş. Da, lumea citeşte, ăsta-i e cam ultimul refugiu la vremurile astea. Şi nu vorbesc acum că-i văd numai prin locurile consacrate: Biblioteca Bariţiu, Parcul Titulescu, Aleea de Sub Tâmpa sau, librăriile noastre:  Şt. O. Iosif, Coşbuc sau, mai nou, Cărtureşti şi Okian. Da, lumea citeşte şi în autobuz şi pe peronul gării şi de jur-împrejurul artezianei din Piaţa Sfatului (îmi amintesc chiar de nişte „lecturi urbane” aici) şi pe deal pe Warthe şi la Zoo şi la ceai et caetera (din cîte am auzit). Acum a venit iarna (când prefer fotoliul de la geamul personal, înainte de orice!) dar eu unul îmi „rezerv” două zone (nu zic locuri) de frunzărit: pe Corso, cînd sunt întinse terasele şi umbrelele, la o cafea, trăgînd cu ochiu’ la furnicarul străzii, dar mai ales la… „Doi pe bancă, doi sub bancă”. Ei da, e vorba de părculeţul de lîngă Teatrul Dramatic, la cîţiva paşi de bulevard şi de ceasul mereu defect şi, paradoxal, atît de departe de lume. Ce alt loc mai liniştit şi plin de lecturi şi confesiuni vechi sau noi decît aici, pe o bancă, deasupra mormintelor cuminţi din fostul cimitir? De-aia-i şi zice aşa: „Doi pe bancă, doi sub bancă”. Şi, la o adică, aici nu vei citi niciodată singur, ba chiar ai putea obţine oarece păreri autorizate mai ales la poeziile din… exil (zilele astea mă urmăreşte „exilul” în toate formele-i reale şi abstracte) sau chiar la manuscrisele din… wikileaks! 🙂 Da’ să ieşim noi în primăvară, să dea firul ierbii şi ne vedem acolo! La citit! 😉

Servus, Blogolume!
Pe unde şi ce mai citesc confraţii din blogolume, mai că aş întreba şi eu (fără a cădea pradă tentaţiilor cu iz de leapşă, totuşi): Vania, Cristian, Camelia, Teo, Cristi, Carmen, Zamfir, Călin, Celestine, Eo, Rodica, Osterhase, Onu, Daniela, Brush, Marius, Lollitta, Gabi, Aurora, DianaCella, Mirela, QuasioteIoan, Cati, Gina, DaurelOana, Karla, Cami, Gabriela.
Toate cele bune!

P.S – Muzichia, de obicei, n-are nicio legătură! 😉

66 de răspunsuri la „Ieşirea-n primăvară. La citit”

 1. Pe aleea dintre turnul alb şi turnul negru, pe banca amanţilor şi la o anume terasă ascunsă în spatele caselor de pe Mureşenilor. Vinogradov, Defăimarea lui Paganini.

  Iarnă frumoasă îţi doresc.

  Apreciază

 2. În ochii ce oglindesc sufletele, când privim, mai citit oare poveşti nescrise încă? Suntem poveşti…

  PS
  „Exuviile” Simonei Popescu abia acum i le-am citit. Acasă,în camera mea, printre cărţile mele, prietenele mele de ani buni.

  Apreciază

 3. Eu am o plăcere deosebită să citesc într-o cafenea din Cluj… foarte elegantă şi cu bun gust… puţină muzică în surdină şi un ceai sau o cafea deosebită… îi spune „Qvo Vadis”… Dacă treci prin Cluj, Flavius… îţi recomand cu drag!

  Apreciază

 4. „Doi pe bancă, doi sub bancă” !!! Habar n-aveam de existenţa acestui parc, mai bine zis de povestea lui. N-am nimic cu lumea de dincolo, dar nu ştiu zău dacă aş citi fără fiori cartea pe care o citesc acum din colectia BIBLIOTECA POLIROM ,una dintre cele mai apreciate cărţi de debut ale anului 2010 in Statele Unite. Este vorba despre romanul Mr. Peanut de Adam Ross, un volum pe care celebrul Stephen King il aprecia ca fiind „O carte atât de fascinantă, că-ţi dă fiori”… dar să lăsăm cărţile că nu e timp de pierdut, trebuie să alergăm la ghetuţele puse de aseară la intrare şi să vedem ce ne-a pus în ele Moş Nicolae.
  Tu ce ai primit Flavius, sau n-ai fost cuminte şi nu ţi-a lăsat nimic?

  Apreciază

 5. Era o vreme când … citeam şi în lift ! Era o vreme … când îmi cumpăram CĂRŢI … la fiecare chenzină ! Vă Mulţumesc … pentru redeşteptarea unei „nostalgii … benefice” !
  Trag repede din Bibliotecă, o carte subţirică:
  M.Lermontov ~ Demonul !
  Oare cât timp o să-mi ia lectura acestui „Poem” ?
  ~
  Cornelius, 🙂

  Apreciază

  1. Bună Ziua ! ~ Nici măcar nu l-am început …
   ~
   Domnului Flavius Obeada şi Blogolumii d-sale !

   SĂRBĂTORI FERICITE !
   La Mulţi Ani ! Cu Sănătate, Iubire, ARMONIE, alături de cei dragi !
   ~
   Cornelius, 🙂

   Apreciază

 6. Bună Ziua ! ~ Domnului Flavius Obeadă !
  ~
  Îmi fac mea culpa: de citit, mai citeam în special în mersul Metroului, în înghesuiala din Vagon, ori Peron !
  De când am „descoperit” SUDOKU … am devenit întradevăr: dependent !
  Iar Calitatea scade ! … dacă a fost vreodată !
  ~
  „De citit” însă … folosesc OGLINDA !!!
  Adică … „citesc” aici, în Virtual ! (De ceva timp încerc să-mi „Selectez” … domeniile de interes; nu reuşesc ! Eu fiind foarte … FIDEL !! Mă despart greu de „cuceriri”, de „revelaţii” … chiar dacă acestea: blufează, „trădează”, uită !). Şi stagnez … din PREAPLIN ! (inghesuiala … de voci diferite !)
  ~
  Cornelius, 🙂

  PS: … însă, … dacă mă gândesc bine, eu însumi sunt NU „fidel”, ci mai degrabă … perdant prin IGNORARE !!
  Singurul care pierde CU ADEVĂRAT … este cel care nu-şi vizitează „OGLINZILE” ! Tocmai pentru că îi consideră … superiori lui !!! ~,

  Apreciază

 7. Ar trebui sa nu ne mai asteptam sa se mai pastreze vreun loc de citit public, sau sa infiinteze vreunul nou in tara asta, unde cultura e demult ingropata si uitata. La mine in oras (poate al doilea ca marime din tara) este o singura biblioteca si ea mai mult inchisa. Atunci ce ne ramane? Sa ne cultivam singuri placerea lecturii, acasa sau pe unde ne duc pasii. Am, in ultima vreme, nostalgia lecturilor copilariei. Si zilele astea citesc Vikingii.(Sper sa nu dau insa si in mintea copiilor :)))

  Apreciază

 8. Sincer, eu, amu ni, citesc „Genunchiul lumii”. Mai înainte mă indeletniceam cu alte bloage, The Sun, Croydon Guardian, neturi şi nete cu şi despre vreme şi Scoţia.
  Poate mai târziu ceva proză de tip Harry Potter, sau chiar el, dar mai târziu, probabil… 🙂

  Apreciază

 9. Refugiu compensator sau nu, se pare ca face si „criza” asta ceva bun… ii aduce pe tot mai multi, din nou, aproape de carti. De lectura. Ceea ce nu e rau deloc!
  Cu cititul, momentan eu ma lupt acasa. E mult prea frig afara pentru popasuri prelungite in natura.

  Iar pana la firul ierbii, putere si curaj, sa iesim cu bine din iarna! 😉 Toate bune!

  Apreciază

 10. Uite cum trec pe lângă locul cu pricina fără să ştiu de vechiul cimitir. 🙂 Noroc cu tine de mai aflu câte ceva despre minunatul Braşov. În privinţa cititului, acum că tot veni iarna, fiecare preferă fotoliul de acasă. Din primăvară se găsesc locuri liniştite pe lângă faleză. Ce citesc acum? „Prietenul invizibil” de Cecelia Ahern.

  Apreciază

 11. e absolut ruşinos, dar n-am citit o care cam din… primăvară şi admit, asta n-are nici o legătură cu parcurile, metroul, nici măcar cu timpul.
  şi nici alte „chestii” n-am prea mai citit – implicit blog-uri.
  dar da, poate vine primăvara! 🙂

  Apreciază

 12. O carte a lui Arnaud Montebourg, socialist francez. Se cheama „Des idées et des rêves. Comment bâtir la nouvelle France”.
  Omul propune o societate noua, capitalismul cooperativ, care sa inlocuiasca dictatura actionariatului si a finantelor…
  Cartea contine o multime de idei economice si sociale cat se poate de inovatoare, care au cucerit deja o mare parte a populatiei galice:)
  O sa revin, poate, cu amanunte…
  Week-end si lecturi placute in fotoliul de la fereastra:)… ca si tine, astept primavara. Gradina mi- adormit sub zapada, sunt fara aer….

  Apreciază

 13. Si dupa ce da coltul ierbii si ne scaldam dorul de verde–ntr-un miros de viorele reavan, cu pagini si cuvinte-n ochi si-n gand, prieteni, ne vom regasi la o cafea, un ceai, o bere, sa-mpartasim idei… 🙂
  Un sfarsit de saptamana minunat, Flavius!

  Apreciază

 14. Daca ma gandesc mai bine, astia d’aia ne omoara cu zile, d’aia merge greu spre foarte prost cu transportul feroviar (sa poata romanul sa citeasca pe peronul unei gari ca trenul oricum intarzie), d’aia merge greu cu autobuzul (ai asteptat macar odata un 22?) – pana vine mai bagi de’o carte. Pana la urma se pare ca astia chiar ne vor binele doar ca, de, cartile sunt scumpe, lefurile scumpe la vedere. Auzi Flavius? Ce ne facem daca astia, spre binele nostru evident, ne mai baga si o taxa pe citit?

  Apreciază

 15. flavius, acest post este o superbă evocare a locurilor noastre dragi, a orașului pe care îl iubim amândoi tare mult. la „doi pe bancă, doi sub bancă” o să te aștept în primăvară, să citim pasionați. până atunci, să învățăm colinda nuielușelor de argint ce ne vor tresări curând în ferestre și din orașul nostru cu ploaie astăzi te invit la un ceai virtual.
  nu uita că luni se aprinde bradul, iar hrușcă va fi acolo. poate și noi, poate și iarna 😉

  Apreciază

Gîndul tău

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.